Používate zastaralý a rizikový prehliadač, stiahnite si nový!
Cyklovozík Thule Chariot Chinook 2

Cyklovozík Thule Chariot Chinook 2

0

Viete čo je úžasné na cyklovozíku ? Že s nimi Váš cykloturistický život neskončí, ba práve naopak, začnú nové dobrodružstvá a zážitky doplnené o prírastok v cyklovozíčku. Predstava skončiť s bicyklovaním a cykloturistikou ma veľmi desila, ale vedel som, že na trhu v zahraničí existujú už niekoľko rokov cyklovozíky, ktoré na Slovensku začínajú byť čo raz populárnejšie. Rozhodoval som sa medzi cyklovozíkmi značiek Burley, Croozer a Thule (predtým kanadský Chariot), z ktorých každý má niekoľko výhod a nevýhod, avšak iba Thule Chariot Chinook 2 ako jediný z nich spĺňal jeden parameter, ktorým je polohovateľná sedačka, aby bolo dieťaťu umožnené pohodlne si počas jazdy zdriemnuť. V Banskej Bystrici a všade kde sa s cyklozíkom objavím, si pripadám ako exot, ťava a čudujúci ľudia v autách a pohľady ľudí na námestí mi pripadajú ako „z ničoho nič sa z teba stala celebrita“.

Thule Chariot Chinook 2 je multifunkčný cyklovozík/kočík pre dve deti, ktorý je bežne predávaný ako samostatný, t.j. obsahuje v základe otočné predné koleso (využitie ako kočík alebo po jeho zaistení na beh) alebo k nemu niektorí predajcovia pridávajú aj bicyklový set, t.j. tyč ktorou sa cyklovozík spojí s bicyklom. 

Pri bicyklovaní je veľkou výhodou otočného predného kolesa, že je ho možné úplne dať preč alebo ho jednoducho zasunúť pod cyklovozík (túto možnosť využívame hlavne pri dlhších cyklotúrach, kedy môžeme jednoducho pokračovať v kočíkovaní po odpojení tyče spájajúcu bicykel – praktické hlavne, keď dieťa vo vnútri spí).

K cyklovozíku je možné dokúpiť lyžiarsky set (výmena lyží za kolesá a upevňovaciu časť na ťahanie) alebo turistický set (upevnenie na ťahanie). K cyklovozíku býva v základe spravidla rôzne príslušenstvo, napr. adaptér na detskú sedačku (ktorá umožňuje dať nad vozík napr. vajíčko – autosedačku) a prevážať tak naraz až 3 deti, keďže cyklovozík má maximálnu nosnosť až na úrovni 45 kg.

Najväčšou výhodou cyklovozíka Thule Chariot Chinook 2 je jeho polohovateľná sedačka, ktorú žiadny iný cyklovozík na trhu nemá. Na našej cyklotúre s 11 mesačným miminkom sme túto možnosť využívali až 3x denne, a to ráno, za obedom a podvečer (t.j. dokopy nám miminko dovolilo bicyklovať aj 5 hodín denne). Nehovoriac o čase, kedy len tak sedí a pozerá na okolitú krajinku alebo si pozerá svoje obľúbené knižky alebo sa hrá so svojimi hračkami.

Sedačky cyklovozíka sú príjemne mäkké vzhľadom k tomu, že sú čalúnené a obsahujú oporu hlavy (vankúšiky pripevnené suchým zipsom) a na mieste chrbta majú sieťku, na lepšie odvetrávanie. Dieťa sa zaisťuje päťbodovým systémom pásov a je ho možné regulovať.

Pod nohami dieťaťa môže byť vyrolovaná textilná opora, ktorá má zmysel pri menších deťoch, pri väčších je ju možné pohodlne odpojiť.

Ďalšou veľkou výhodou cyklovozíka je nastaviteľné listové pruženie (podľa váhy dieťaťa/detí), ktoré je veľmi efektívne a vyhladzuje všetky menšie nerovnosti bez toho, aby dieťa o tom vedelo.

Dieťa vo vnútri je chránené zhora priehľadným igelitovým krytom, ktorý sa upevňuje pomocou suchého zipsa a v prípade potreby je ho možné zrolovať do dvoch pozícií (zhruba do polky a úplne). Pod týmto igelitom je zhruba do polovice slnečná clona, ktorú je tiež možné zrolovať úplne. V prípade teplého počasia igelitový kryt úplne zrolujeme a necháme len odzipsovateľnú sieťkovinu. Po bokoch sa rovnako nachádzajú odzipsovateľné igelitové kryty (navyše v tmavej protislnečnej farbe) a sieťkovina, ktorá je tu pevná. Je teda možné veľmi efektívne regulovať teplotu vo vnútri cyklovozíka, v horúcom počasí sa navyše vo vnútri vytvára veľmi príjemná klíma, ktorá dieťatku vyhovuje. V daždivom počasí by som odporúčal dokúpiť pláštenku, ktorá prekrýva hornú časť cyklovozíka a úplne tak zabraňuje vniknutiu vody do vnútra.

Úložné miesta sa nachádzajú v zadnej časti cyklovozíka, vo vnútri po stranách sú menšie odkladacie sieťkované odkladacie miesta a je možné pri menších deťoch využiť miesto pod nohami (pod textilnou oporou), kam sme napr. schovali na cyklotúre naše spacáky. Niektorí predajcovia zvyknú dodávať spolu s vozíkom aj brašňu, ktorá sa dá pripevniť na zadnú stranu cyklovozíka v prípade potreby odpojiť a prevesiť cez plece.

Ako sa cyklovozík spája sa bicyklom ? Je potrebné osku bicykla nahradiť za tú dodávanú s bicyklovým setom, ale je potrebné si zistiť či ide o štandardnú osku, alebo o pevnú os (na trhu som napr. nevidel 15 mm osky, aké sú napr. na celoodpružených bicykloch).

Ak by ste mali záujem vidieť cyklovozík alebo v ňom vyskúšať povoziť Vaše dieťa, kľudne nám napíšte.

Pre zapojenie sa do diskusie sa musíte