Používate zastaralý a rizikový prehliadač, stiahnite si nový!
Aký bicykel na cykloturistiku ?

Aký bicykel na cykloturistiku ?

0

Ako sa hovorí, koľko ľudí, toľko chutí. Iný bicykel je vhodný na expedíciu po prašných nepálskych cestách, necestách a iný zas po diaľkových cyklotrasách, ako napr. v Rakúsku. Do roku 2016 mám skúsenosti práve z európskymi diaľkovými cyklotrasami naprieč Rakúskom, Talianskom, Slovinskom, Švajčiarskom, Francúzskom a Českou republikou. V každom z uvedených štátov to boli vynikajúce asfaltové cesty, zriedka poľné, či štrkové cesty. Práve pre takúto diaľkovú cykloturistiku po Európe musím odporučiť tzv. fitnes bicykel.

Čo je to fitnes bicykel a aké sú jeho výhody?   

Fitnes bicykel je veľmi rýchly (rovnako ako cestný bicykel používa plášte rozmerov medzi 25 mm – 30 mm, ale môžu to byť samozrejme aj užšie alebo širšie plášte), miesto cestných riadítok (baranov) má rovné riadítka ako na MTB bicykli, predná vidla je pevná (nemá pruženie), miesto dvojprevodníku má spravidla trojprevodník a môže obsahovať komponenty z cestnej sady (napr. Shimano 105, Shimano Ultegra) alebo z horskej sady (Shimano Deore, Shimano Deore XT).

Výhodou fitnes bicykla je jeho vzpriamenejší posed oproti viac natiahnutému ako je tomu na cestnom bicykli, čo sa hodí práve na dlhých niekoľkodňových, či niekoľkohodinových cyklotúrach, čo určite ocení chrbát. Fitnes bicykel spravidla obsahuje úchyty na nosič batohov vzadu ale aj na prednej vidlici, ktoré sú na cestnom bicykli skôr raritou.

Aké používame bicykle a aké sú ich výhody ?

Naše niekoľkoročné skúsenosti s fitnes bicyklami rakúskej cyklistickej značky SIMPLON, a to konkrétne modelmi Nanolight a Grid sú nad naše očakávania.

Musím vyzdvihnúť práve spoľahlivosť chodu všetkých komponentov bicykla za každého počasia, či už ide o komponenty z cestnej sady Shimano 105, alebo komponenty z horskej sady Shimano Deore XT, nezaznamenali sme žiadny problém s funkčnosťou a presnosťou.

Veľkú jednotku s hviezdičkou si zaslúžia rámy, a to celokarbónový na modeli Nanolight a z hliníkovej zliatiny ASC9 na modeli Grid. Karbón je úžasný materiál, ktorý na jednej strane svojou rozťažnosťou v niektorých častiach bicykla spôsobuje tlmenie nerovností na ceste a na druhej strane zas vie byť supertuhý, aby vás hnal pri šliapnutí dopredu ako raketa. Hliníková zliatina ASC9 je tuhšia ako tradičné zliatiny hliníka 7005 pri rovnakej hmotnosti a má veľmi podobné vlastnosti ako karbón a dokonca prekonáva niektoré lacnejšie karbónové modely.

Na oboch bicykloch využívame „najrýchlejší maratón“ a to plášť Schwalbe Marathon Racer vo veľkosti 30 mm, ktorý sa veľmi osvedčil, nakoľko má veľmi nízky valivý odpor (je veľmi rýchly) a má ochranu proti defektom (viď odkaz: http://www.schwalbe.com/en/tour-reader/marathon-racer.html).

Na modeli Nanolight sú veľmi pevné kolesá Simplon 6.1, ktoré nemajú ani po niekoľkých rokoch zaťažovania batožinou tzv. osmičky a o ktorých bezproblémový chod sa starajú náboje Shimano Deore XT. Na modeli Grid sú to značkové kolesá Fulcrum Racing 7, ktoré rovnako nemajú tzv. osmičky a ktoré majú patentované priemyselné ložiská fungujúce bez zaváhania už niekoľko rokov (viď odkaz: http://www.fulcrumwheels.com/en/wheels/road-bike-wheels/racing-7-lg).

Na pohodlné bicyklovanie používame trekingové pedále Shimano Deore XT PD T780, ktoré majú na jednej strane uchytenie na tretry a na strane druhej majú plochu rovnú, aby sme mohli pedálovať napr. v šľapkách (viď odkaz: http://pedale.heureka.sk/shimano-pd-t780-xt-pedale/).

Na bezproblémové brzdenie používame brzdy Avid Single Digit 7, ktoré sú veľmi účinné a ľahko servisovateľné (viď odkaz: https://www.sram.com/avid/products/single-digit-7).

Ruky si oddýchnu na gripoch od značky Ergon a to na najvyššom modeli Ergon GP5 (viď odkaz: http://www.ergon-bike.cz/produkty/gripy/komfortni-gripy/gripy-ergon-gp5/), ktoré poskytujú viac možností úchopu a ktoré zároveň odľahčujú zápästie.

Pri cykloturistike je veľmi dôležitý správny nosič batohov, pričom nám sa osvedčil zadný turistický nosič značky Sport Arsenal, model Art. 215 (viď odkaz: http://www.saeshop.cz/cyklisticke-nosice/snc---specialni-a-narocna-cykloturistika/zadni-nosice-alu/-0.html) a predný nosič značky Sport Arsenal, model Art. 203 http://www.saeshop.cz/cyklisticke-nosice/snc---specialni-a-narocna-cykloturistika/predni-nosice-alu/hlinikovy-nosic-na-predni-vidlici---art203.html

Veľmi dôležitým článkom v cykloturistike sú práve cyklistické brašne. My používame excelentné vyhotovením značky Ortlieb, model Back-Roller Classic (viď odkaz: https://www.ortlieb.com/en/Back-Roller%20Classic/) a najväčšie 70 litrové brašne na svete, model Back-Roller Pro Classic (viď odkaz: https://www.ortlieb.com/en/Back-Roller%20Pro%20Classic/), ide pritom o expedičné, vodotesné brašne.

Ďalej používame tiež brašne od značky Sport Arsenal, model Art. 312 a Art 313. (viď odkaz: http://www.saeshop.cz/cyklisticke-brasny/exp---expedicni-cykloturistika/vodotesne-brasny/brasna-velkoobjemova-vodotesna---art312.html a http://www.saeshop.cz/cyklisticke-brasny/exp---expedicni-cykloturistika/vodotesne-brasny/brasna-spacakova-vodotesna-i-jako-batoh---art313.html).

Pre zapojenie sa do diskusie sa musíte