Používate zastaralý a rizikový prehliadač, stiahnite si nový!
5.365 km kolem Skandinavie

5.365 km kolem Skandinavie

0

Tak a je to. 4.665 km za 50 dni. Kdyz k tomu pridame jarnich 700 km z Osla do Rissny, mame 5.365 km kolem Skandinavie. Je to dal nez z Lisabonu do Moskvy. Dal nez z Moskvy do Irkutsku. Dal nez z Ushuaia do La Pazu. Dal nez z Kahiry do Kampaly. A dal nez z Kampaly do Kapskeho Mesta. Nezda se to, co? 
Z 50 dni 9 neprselo! Nejhorsi pocasi, co jsem kdy zazil.
Ani jeden defekt, ani jednou jsem nepumpoval kolo. Vymenil se akorat ten bottom bracket, jinak to furt jelo. 
Ani jednou jsem neplatil za ubytovani. 2x warmshowers, 3x kamosi, tzn. 45x stan. 
8x tepla sprcha.
Ani jednou jsem nezamknul kolo.
Ani jednou se mi nechtelo to ukoncit.
Utratil jsem mnohem min nez v Africe.
Ani jednou jsem nezapochyboval, ze toto je jeden z nejlepsich tripu v zivote!!!!!

Norsko

Trasa a navigace:

Kamkoliv v Norsku jedete, vzdycky budete v zirat v nemem uzasu, takze neni nijak zvlast potreba vymyslet trasu. Pred lety jsem jel z Kiruny (swe) pres Lofoty a pak po zname silnici c. 17 podel pobrezi, az na nejjiznejsi bod Norska, a tehdy zacala ma laska k Norsku. Tuhle trasu silne doporucuju. Bude trosku drazsi, nebot budete muset vyuzivat ferry, ale je to zazitek na celej zivot. Letos jsem jel co nejvice podel svedskych hranic a taky nelituju. Porad se daji najit alternativy k te hlavni "dalnici" co vede od severu k jihu. Na uplnem severu se vsak uz te hlavni ceste nevyhnete, je tam jen jedna cesta. Alternativa je pouze turisticka lod Hurtigruten. Draha zalezitost. Jen z Nord Kappu na Nord Kinn to stalo zhruba 20€. Nord Kinn je naprosto uzasny misto, kde jsem mel skutecne pocit, ze jsem na konci sveta. Nejnudnejsi cast Norska mi prisla od Tana Bru smerem ke Kirkenes, rovina.
Nevyhnete se tunelum. Reflexni vesta a zadni svetlo je zaklad. Nekdo snasi tunely lip, nekdo hur, kdo nezazil nepochopi, jaka hruza to muze byt. Chce to hodne silny nervy!
Jel jsem podle papirove mapy, kterou jsem uzmul tenkrat v jednom infocentru. Bohate staci, cest je malo a neuvedomuju si, ze bych jel po nezpevnene ceste.

Ceny, jidlo, voda:

Mel jsme luxusni rozpocet 10€ na den, takze do neho jsem se vlezl v pohode i v Norsku. Rema 1000 je supermarket, kde se mi ceny zdaly nejprijatelnejsi. Navic jsem tahl strasny kvanta jidla z posledniho svedskeho Lidlu, takze me to Norsko vyslo dost levne.
Voda je snad nejcistsi, kterou jsem kdy videl. Zadny problem a potoky proste vsude.

Lidi: 

Bez sebemensich problemu, anglictinou vladnou skoro vsichni, napomocni a vstricni, ale je na vas udelat ten prvni krok.

Stanovani:

Urcite ne tak snadne jako ve Finsku nebo Svedsku, ale porad bez problemu. Nenasel jsem zadny oficialni stranky s verejnymy pristresky jak jsou v ostatnich zemich. Jinak v tom neustalem desti jsem spaval i na verandach chat. Bud jsem se zeptal nebo ne. Nikdy jsem nebyl odmitnut.

Finsko

Trasa a navigace:

Byl jsem ve Finsku poprve, takze nemuzu srovnavat, ale samozrejmne oproti Norsku je to nuda. Lapland mi prisel jeste zajimavej, kde jsem dlouze a casto rozmlouval se soby. Velka pustina a rovina. Od Oulu uz zacaly pastviny a farmy, takze si myslim, ze tech "1000" jezer na vychode by bylo zajimavejsich. Turku - Stockholm ferry pres den 25€.
Papirova mapa stacila, ale mozna by bylo zajimavejsi jezdit po lesnich cestach, tak jak jsem to praktikoval ve Svedsku. Provoz ale na vedlejsich cestach slabej, na severu skoro zadnej.

Ceny, jidlo, voda:

Levneji nez v Norsku, ale porad draho. V normalnim obchode se da koupit i pivo nebo cider do 5% uz za snesitelne ceny. Do 10€ na den se v pohode velezete. Voda neni tak casta a cista jako v Norsku. Na vareni se da, ale primo pit z rek se asi neda. Takze benzinky, obchody, lidi, atd, klasika.

Lidi:

Specialni sorta! S podivem, jak blizko k nam maji. Obcas silny vliv Ruska. Anglicky se da domluvit, ale bude to skripat. Pratelsti, ale opet budete muset udelat prvni krok. Vyjimku tvori velke procento najebanych lidi, kteri nemaji problem vubec s nicim.

Stanovani:

Bez problemu, snadnejsi nez v Norsku, ale obcas bylo potreba se sebou tahnout vodu na vecer. Pristresky, tzv. LAAVU, se daji najit na www.laavu.org(jen ve finstine a musite vedet, v kterem finskem okrese se nachazite), kde se muzete schovat, ale vetsinou se tam nevleze stan. Ohniste je samozrejmosti. Dale muzete zkusit aplikaci RETKIPAIKKA.

Svedsko

Trasa a navigace:

Pres Svedsko jsem jel snad uz po 3. nebo po 4. Zase nelze srovnavat s Norskem. Prijde mi trosku zajimavejsi nez Finsko a jsou tu i hory, kde se zabavite, pri hranici s Norskem. Zkousel jsem jet i po cyklotrase ze Stockholmu podel pobrezi, ale neni to uplne perfektne znacene a kdyz me to 2x vyplivlo na hlavni ceste, zacal jsem jezdit podle googlu. Zadal jsem zhruba misto, kam chci dojet a nechal google vyhledat trasu. Google se s tim nemaze a nabidne vam skutecne stezky, ktere nejsou ani v maps.me, natozpak v papirove mape. Velka parada tyhlety cesty, velka zabava a nulovy provoz! Doporucuju! Jen potrebujete navigaci, protoze ta sit cest je fakt husta.

Ceny, jidlo, voda:

Prislo mi strasne draho. Jedinej levnej kseft je Lidl, kde skutecne za tech 10€ nakoupite nejvic. Nejdrazsi je Ica Nara, tam ani nechodte. Chleba jedine z Lidlu, v Ice stoji jedinej pozivatelnej chleba 3€. S vodou tak samo jako ve Finsku, jezera jsou vsude.

Lidi:

Nejlepsi! Tady se skutecne budete citit moc dobre. Casto k vam nekdo prijde na pokec, anglictina bez problemu. Svedi jsou strasne ochotni a mili lidi. Parada!

Stanovani:

Asi nejsnazsi. Skoro vzdycky muzete stanovat u vody. Pristresky zdarma jsou na VINDSKYDD KARTA (dejte to do googlu, vyskoci na vas mapa). Uzasny mista a pod strechu se da postavit i stan, ohniste, mista vetsinou u jezer. Tyto pristresky jsou ale spis jen na jihu Svedska, co jsem se dival.

Dansko

Na cyklocestovani urcite nejhorsi zeme. Nemam Dansko natolik projety, ale obecne je Dansko huste zalidneny a kempovani je obtizny. Na www.naturstyrelsen.dk se daji najit kempy zdarma. Nikdy jsem to nezkousel, ale toto bude cesta, jak v Dansku levne prezit. Jinak dost draho. Cyklostezky uplne vsude, ale klidna jizda, kdy nepotkate ani zivacka, je prakticky nemozna.

Jak se oblict do zimy a mokra je zasadni otazka. V Norsku bylo skoro porad 5°C a dest. Prsty u nohou mi umrzaly uz po hodine jizdy. Nejaky navleky nebo pohorky by mozna nebyly od veci. Potkal jsem i lidi, co jeli natvrdo v gumakach. Taky reseni, protoze to pocasi bylo cisty peklo. Nepromokavy veci jsou dobry tak akorat na stani v desti. Na jizdu nic nefunguje, bud budete mokri zvenku nebo zevnitr. Nenasel jsem nic, co by fungovalo. 
Komari letos moc nebyli, spis musky, ale obcas jsem musel vecer nasadit klobouk s moskytierou. Docela dobre fungovala i zapalena spirala pod zidlickou.

Záver

Zaverem bych Skandinavii doporucil vsem. Jedna z nejsnazsich casti sveta na cyklocestovani. Stanovani je uplne bez problemu, plus spousta pristersku zadarma. Lidi uplne v pohode. Bezpecnost. Skandinavie vyhovuje samotarum, muzete jet sami po dlouhe tydny. Pokud budete stanovat a varit si, tak se da dostat v pohode i pod 10€ na den.

Autor: Beggard Beggar 

Pre zapojenie sa do diskusie sa musíte